Š.MICHAĽANY: Petíciu za odvolanie starostu zatiaľ podpísalo viac ako 300 občanov

12.08.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 12. augusta (TASR) – Pod petíciu za odvolanie starostu obce Šarišské Michaľany v okrese Sabinov Jozefa Brendzu sa doteraz podpísalo už viac ako 300 občanov.
TASR o tom dnes informoval Jozef Mačo, ktorý zastupuje petičný výbor v kontakte s orgánmi štátnej správy a samosprávy.
\"Na petíciu sme našli niekoľko dôvodov, ako hlavné uvádzame nezvládnutie činnosti starostu ako predstaviteľa obce pri policajnom zásahu 8. augusta 2009, neprehľadné spravovanie obce a narábanie s obecným majetkom, vytváranie zbytočných pracovných miest pre príbuzných a známych a spôsob spravovania základnej školy v úlohe zriaďovateľa, \" povedal Mačo.
Petícia sa rozbehla už v pondelok (10.8. ) večer a podľa Mača ešte aj v priebehu dnešného dňa budú vyvesovať na vchody domov plagáty, prostredníctvom ktorých chcú informovať o jej cieľoch a termínoch. Vysvetlil, že spôsob zbierania podpisov prebieha tak, že zástupcovia petičného výboru s hárkami navštevujú občanov priamo v ich domácnostiach.
\"Šarišské Michaľany majú zhruba 2700 obyvateľov, z toho asi 1900 je voličov. Potrebných je ich vyše 30 percent, to znamená okolo 700 podpisov by sme mali zozbierať, \" spresnil Mačo. Dodal, že následne hárky predložia obecnému zastupiteľstvu.
Brendza považuje dôvody petície za jeho odvolanie za neopodstatnené. V súvislosti zo zásahom polície povedal, že starosta obce nemôže prikázať policajnému zboru, aby urobil akýkoľvek úkon. Nesúhlasí ani s tým, že by obec spravoval zle a netransparentne narábal s majetkom. Dôkazom toho môže byť podľa neho aj skutočnosť, že minuloročný rozpočet obce skončil s prebytkom vo výške viac ako 73.100 eur (2,2 milióna Sk). Za organizovaním petície podľa neho stojí opozícia a ľudia, ktorí neboli úspešní v posledných voľbách.
Starosta dnes pre TASR povedal, že ešte v priebehu dnešného dňa obec zašle premiérovi, predsedovi parlamentu a na ministerstvo vnútra otvorený list, v ktorom ich žiada, aby sa prijali konkrétne opatrenia v lokalitách, kde je najviac problémov s rómskou kriminalitou. O spoločnom postupe v tomto prípade chcú hovoriť aj na pripravovanom stretnutí predstaviteľov obcí z tohto regiónu, ktoré by sa malo konať na budúci týždeň.
 

Vyberte región